Hantar ArtikelJom Sertai Kami Sebagai Penulis ||Daftar||

10 Kebaikan Habbatus Sauda’ Terhadap Kesihatan

Habbatus sauda’, atau secara saintifik dikenali sebagai Nigella sativa merupakan bahan yang biasa digunakan dalam masakan India dan Timur Tengah. Habbatus sauda’ juga dikenali sebagai biji bawang, biji bunga Adas, jintan hitam, ketumbar Rom dan Kalonji. Habbatus sauda’ mempunyai rasa pedas dan sedikit pahit serta aroma seperti oregano. Habbatus sauda’ yang dikeringkan digunakan untuk menambah perasa dalam masakan kari, hidangan sampingan dan sayur goreng. Malah dalam kaedah pembakaran, biji ini masih digunakan secara meluas.

Sejak zaman purba, mereka yang tinggal pada zaman tersebut telah menggunakan biji dan minyak yang diperoleh daripada habbatus sauda’ untuk merawat penyakit yang dihidapi mereka. Dengan hampir tiada sebarang kesan sampingan, mereka percaya manfaat yang terkandung di dalam habbatus sauda’ adalah sangat meluas. Kebanyakan manfaat kesihatan boleh dikaitkan dengan tiga bahan kimia yang asli antaranya ialah thymoquinone (TQ), thymohydroquinone (THQ) dan thymol  yang terkandung di dalam habbatus sauda’. Ia juga mengandungi kalsium, serat, zat besi, kalium, protein, karbohidrat dan kandungan lemak yang sihat.

Di samping itu, habbatus sauda’ didapati mempunyai analgesik, bahan anti-kulat, antispasmodik, antioksidan, anti-bakteria, anti-radang, bahan yang mampu mengeluarkan udara yang berlebihan seperti halia, anti-ulser, anti-hipertensi, dan harta antikholinergik.

Berikut ialah 10 kebaikan habbatus sauda’ terhadap kesihatan anda.

Hadis-khasiat-habbatus-sauda

Mampu mengurangkan tekanan darah

Kesan anti-hipertensi habbatus sauda’ didapati dapat membantu orang ramai mengurangkan dengan tekanan darah yang tinggi. Menurut suatu kajian yang disiarkan dalam jurnal Farmakologi Asas & klinikal, penggunaan harian ekstrak Nigella sativa selama dua bulan mampu mengurangkan tekanan darah pada pesakit yang mempunyai tekanan darah tinggi yang berkadar sederhana. Di samping itu, biji ini turut didapati mampu membantu mengurangkan tahap lipoprotein berketumpatan rendah (LDL atau kolesterol ‘tidak baik’) dan meningkatkan kesihatan jantung secara keseluruhan.

Apabila mengalami tekanan darah tinggi, anda digalakkan untuk mengambil 100 hingga 200 mg ekstrak Nigella sativa dua kali sehari dan diamalkan secara konsisten. Anda juga harus mendapatkan saranan doktor untuk dos yang sesuai mengikut keadaan anda.

Mampu mengawal penyakit diabetis tahap kedua

Para penyelidik telah mengkaji kesan biji Nigella sativa yang didapati berpotensi dalam mengawal glisemik pada pesakit dengan penyakit diabetes tahap kedua. Menurut suatu kajian  yang dijalankan dan disiarkan dalam jurnal Fisiologi dan Farmakologi India, dos harian habbatus sauda’ yang diambil sebanyak 2 gram mungkin menjadi cara yang baik untuk mengawal tahap gula darah pada pesakit yang menghidapi diabetes tahap kedua.

Pengambilan biji ini juga didapati boleh membantu mengurangkan tahap gula dalam darah yang menaik parasnya dengan cepat serta rintangan insulin. Ianya juga berpotensi meningkatkan fungsi sel beta dalam pankreas. Pendek kata, habbatus sauda’ telah menjadi suatu bahan yang berpotensi dalam membantu mencegah penyakit diabetes.

Meningkatkan kesihatan hati

Minyak ekstrak habbatus sauda’ juga didapati boleh menggalakkan kesihatan hati. Organ hati berfungsi dengan baik dalam membantu menghapuskan toksin dari tubuh badan. Dalam suatu kajian yang dijalankan dan disiarkan dalam Kajian Eropah untuk Sains Perubatan dan Farmakologi, minyak ekstrak habbatus sauda’ didapati menunjukkan peningkatan di dalam perkembangan organ hati dan buah pinggang.

Kajian yang dilakukan juga mendapati bahawa minyak habbatus sauda’ juga meningkatkan mekanisme perlindungan hepato-buah pinggang lalu berpotensi mengurangkan komplikasi penyakit serta melambatkan pergerakan penyakit tersebut daripada terus merebak. Walau bagaimanapun, lebih banyak kajian diperlukan dalam bidang ini untuk mengenal pasti molekul yang didapati bertanggungjawab untuk kesan farmakologi tersebut.

Untuk memperbaiki fungsi hati dan mencegah kedua-dua kerosakan dan penyakit, anda digalakkan untuk memasukkan habbatus sauda’ atau makanan tambahan berasaskan habbatus sauda’ dalam harian diet anda secara tetap dan konsisten utuk memperoleh kebaikannya kepada kesihatan.

Meningkatkan daya ingatan

Biji habbatus sauda; juga didapati boleh memberi rangsangan kepada kesihatan dan perkembangan otak anda. Oleh kerana kandungan antioksidan, anti-radang dan kelebihan perlindungan-neuron, biji habbatus sauda’ berpotensi meningkatkan daya ingatan anda.

Menurut suatu kajian yang dijalankan dan disiarkan dalam jurnal Ethnofarmakologi, individu yang mengambil dua kapsul habbatus sauda’ berkadar 500 mg yang mengandungi serbuknya pada setiap hari menunjukkan peningkatan dalam aspek kognitif, ingatan dan perhatian berbanding dengan mereka yang mengambil plasebo.

Anda digalakkan menngamalkan pengambilan habbatus sauda’ dengan cara memakan ½ sudu teh biji tersebut dua kali dalam sehari atau mengambil makanan tambahan yang berasaskan habbatus sauda’ selepas mendapatkan nasihat doktor anda untuk mendapatkan dos pengambilannya mengikut kesesuaian.

Merawat penyakit asma

Minyak Habbatus sauda’ juga didapati mempunyai kesan anti-asma yang agak kuat pada saluran pernafasan asma, menurut suatu kajian yang dijalankan dan disiarkan dalam jurnal Phytomedicine tersebut. Kelebihan anti-asma yang didapati juga berpotensi dalam membantu mengurangkan keamatan gejala asma dan menggalakkan pemulihan. Kandungan bahan thymoquinone dalam minyak habbatus sauda’ dapat membantu mengurangkan keradangan saluran udara dan mampu menghalang rembesan mukus yang berlebihan.

Minyak berasaskan habbatus sauda’ juga merupakan bahan rawatan yang sangat berkesan untuk sakit tekak, sinusitis akut dan tonsillitis. Seiranya masalah tersebut berlaku, anda boleh menambah beberapa titik minyak biji habbatus sauda’ ke dalam periuk air panas. Tutup kepala dengan tuala dan sedut wap yang keluar selama 5 minit. Ulangi seperti yang diperlukan sehingga ianya beransur pulih. Anda juga boleh meletakkan beberapa titik minyak biji habbatus sauda’ pada sapu tangan anda dan sedut aromanya dari semasa ke semasa sekiranya ingin cara yang lebih cepat dan mudah.

Mengurangkan risiko kanser

Seperti bahan rawatan yang lain, habbatus sauda’ juga didapati sangat berkesan dalam mengurangkan risiko beberapa jenis kanser termasuklah kanser payudara, kanser otak, kanser mulut, kanser pangkal rahim dan kanser kolon.

Menurut suatu kajian yang dijalankan dan disiarkan dalam jurnal Biokimia Farmakologi, kandungan bahan thymoquinone dalam habbatus sauda’ didapati mempunyai potensi untuk menyembuhkan gangguan yang berpunca daripada keradangan dan kanser. Komponen ini juga bertindak sebagai  pembersih radikal bebas radikal oksida.

bunga jintan hitam

Pokok Jintan Hitam (Habbatus Sauda)

Merawat cirit-birit

Biji habbatus sauda’ juga didapati sangat baik untuk merawat masalah perut seperti cirit-birit, gas, kembung perut dan sembelit. Menurut suatu kajian yang dijalankan dan disiarkan dalam jurnal PLoS One, ekstrak biji habbatus sauda’ berpotensi melegakan gejala cirit-birit yang dihidapi. Sekiranya masalah tersebut berlaku kepada anda, campurkan 1 sudu teh serbuk habbatus sauda’ dalam secawan yogurt. Amalkan memakan campuran yogurt tersebut dua kali dalam sehari sehingga keadaan anda bertambah baik.

Merawat ekzema

Ekzema adalah perubahan keadaan kulit yang didapati boleh dirawat dengan menggunakan minyak biji habbatus sauda’ sekiranya itu pilihan anda. Kelebihan kandungan bahan emolien dalam minyak tersebut berupaya membentuk sebuah lapisan tidak berminyak yang dapat melindunginya daripada meluap. Di samping itu, kelebihan bahan anti-radangnya juga dapat membantu dalam mengurangkan keradangan, kemerahan dan gejala ekzema yang lain.

Menurut suatu kajian yang disiarkan dalam Jurnal Akademi Dermatologi dan Venereologi Eropah, kesan terapi topikal minyak biji habbatus sauda’ didapati menunjukkan peningkatan dalam kualiti hidup dan penurunan tahap ekzema. Sekiranya ekzema berlaku, anda boleh menyapukan minyak biji habbatus sauda’ secara terus pada kulit yang terjejas dua kali sehari selama beberapa hari secara konsisten untuk kesan yang maksimum.

Meningkatkan warna kulit

Penggunaan secara tetap dan konsisten minyak biji habbatus sauda’ juga membantu meningkatkan warna kulit. Ianya didapati boleh menghalang pengeluaran melanin, yang seterusnya melindungi kulit daripada sinaran matahari. Di samping itu, ciri-ciri antioksidan, anti-radang dan bahan pelembab yang terkandung juga membantu dalam pertumbuhan semula kulit dan menggalakkan kulit tumbuh secara sihat.

Anda juga digalakkan untuk mengambil minyak habbatus sauda’ dengan cara memakannya atau secara mengurut terus pada kulit untuk mengembalikan kesihatan kulit semula jadi. Anda pastinya mahukan kulit yang putih, gebu, halus dan kelihatan menawan jika mahu keluar berjumpa dengan rakan.

Merawat masalah keguguran rambut

Minyak biji habbatus sauda’ juga didapati berpotensi membantu mengurangkan keguguran rambut. Kandungan bahan antioksidannya yang kuat dan sifat-sifat antimikrobial mampu membantu menguatkan folikel rambut dan mengurangkan keguguran rambut. Di samping itu, kelebihan anti-kulatnya yang didapati mampu menghalang jangkitan yang menyebabkan keguguran rambut.

Ia juga mempunyai pelembap semula jadi yang berpotensi melindungi rambut daripada kerosakan serta mempercepatkan proses pertumbuhan rambut dan menggalakkan pertumbuhan rambut yang sihat. Sekiranya mahukan rambut yang lebat dan sihat, anda boleh mencampurkan minyak biji habbatus sauda dan minyak zaitun lalu menyapunya pada mana-mana tompok yang keguguran rambut. Tunggu selama 30 minit kemudian syampu rambut anda. Amalkan kaedah ini beberapa kali seminggu untuk merawat masalah keguguran rambut.

Diharapkan anda dapat memanfaatkan kebaikan yang terkandung dalam habbatus sauda’ atau secara saintifiknya dikenali sebagai Nigella sativa di samping menggalakkan pengambilannya dalam kalangan ahli keluarga anda. Amalkan mengambil habbatus sauda’ dalam diet harian anda untuk memperoleh kebaikan di samping mencegah daripada berlakunya penyakit-penyakit yang berbahaya.

Sumber : Top 10 Home Remedies

Kongsikan pendapat anda.

error: Content is protected !!