Hantar ArtikelJom Sertai Kami Sebagai Penulis ||Daftar||

Cara Besarkan Payudara Paling Berkesan

Memiliki payudara yang bulat, mantap dan gebu adalah menjadi idaman setiap wanita.. (suami pun suka juga ūüôā ). Bagi kebanyakan wanita, memiliki bentuk payudara yang menawan melambangkan kecantikan dan keyakinan seseorang.. benarkah begitu?

Tidak dinafikan terdapat segolongan wanita yang dikurniakan payudara yang menawan, mungkin disebabkan faktor ginetik. Mungkin ianya satu ‘bonus’ buat mereka, ye la… mereka tak perlu bersusah payah mencari cara¬†untuk membesarkan payudara.

Perubahan tisu payudara berlaku dalam beberapa peringkat iaitu :

 • Ketika¬†baligh
 • Semasa¬†kitaran haid
 • Semasa mengandung
 • Selepas menopaus.

Semasa akil baligh, dada bertindak balas kepada perubahan hormon dalam badan dan mula berkembang. Estrogen dan progesteron adalah dua hormon yang memainkan peranan penting dalam proses membentuk payudara. Pemakanan dan genetik juga memainkan peranan penting dalam menentukan saiz payudara wanita.

Industri kecantikan dibanjiri dengan pelbagai pilihan produk pembesaran payudara yang terdiri daripada krim, pil dan suntikan hormon. Sudah pasti produk tersebut mengandungi bahan kimia yang mungkin akan mempengaruhi kesihatan untuk jangka masa panjang.

Jadi adakah altenatif lain untuk mendapatkan bentuk payudara yang menawan tanpa mengambil produk-produk tersebut?

Dalam dunia perubatan tradisional, terdapat beberapa cara membesarkan payudara yang boleh anda amalkan, dan yang pasti ianya bebas daripada sebarang bahan kimia yang merbahaya. Walaubagaimana pun kaedah ini akan mengambil masa yang lama berbanding kaedah moden, namun ia mampu memberikan hasil yang lebih baik.

Berikut adalah beberapa saranan yang mungkin boleh anda cuba untuk mendapatkan bentuk payudara yang menawan.

Senaman

Senaman tertentu seperti pushups¬†boleh membantu dalam proses pembesaran payudara. Senaman ini melibatkan pergerakan tangan dan bahu, yang akan¬†membantu kulit, tisu dan otot di sekitar kawasan payudara ‘bekerja’ dan menjadikan payudara anda tegang dan kelihatan lebih besar.

Cukup sekadar melakukan senaman ini selama 30-40 minit setiap hari. Hasilnya sangat mengkagumkan! Anda boleh menonton video di bawah untuk mengetahui lebih lanjut mengenai senaman secara terperinci:

Urut

Menurut Institut Thai Tradisional dan Perubatan Alternatif, mengurut dada secara tetap boleh meningkatkan saiz payudara. Urutan membantu dalam dua cara. Pertama, ia meningkatkan peredaran darah, dan kedua, membantu merangsang tisu dalam payudara untuk menjadikannya kelihatan lebih besar dan tegang. Gunakan minyak semula jadi seperti minyak zaitun atau minyak badam untuk mengurut payudara anda.

Cara besarkan payudara dengan teknik urutan :

 1. Sapukan Minyak pada tapak tangan anda selama dua hingga tiga minit untuk menjana haba.
 2. Letakkan tangan pada payudara anda dan gosok dari luar ke dalam.
 3. Teruskan urutan tersebut sekurang-kurangnya 100 hingga 300 urutan untuk setiap sesi pagi dan sebelum tidur. Ututan hendaklah dilakukan dengan cara membulat (ikut arah jam).
 4. Lakukan teknik urutan ini 2 kali sehari selama 1 atau 2 bulan untuk mendapatkan hasil yang memuaskan.

teknik_urutan_payudara

Khasiat Halba (Fenugreek)

halba
Pengamal perubatan tradisional percaya bahawa halba boleh membantu meningkatkan dimensi payudara serta menjadikannya mantap. Halba berperanan untuk merangsang hormon seperti estrogen dan progesteron dalam proses pembesaran sel-sel payudara . Selain itu, ia boleh membantu meningkatkan pengeluaran susu ibu.

Cara besarkan payudara menggunakan Halba :[sociallocker]

 1. Untuk membuat serbuk halba, panggang biji halba sehingga kering dan kemudian kisar biji halba tersebut.
 2. Selain meghasilkannya sendiri, anda juga boleh menggunakan minyak halba yang terdapat di pasaran sebagai bahan asas semasa urutan, campurkan 1 bahagian minyak halba dengan 2 bahagian losyen mandian anda..
 3. Atau… campurkan satu perempat cawan daripada serbuk halba dengan sedikit air untuk membuat pes.
 4. Sapukan pes pada payudara dan urut perlahan-lahan.
 5. Biarkan sapuan tadi selama 10 minit dan kemudian bilas dengan air.
 6. Amalkan petua ini dua kali sehari untuk hasil yang terbaik.

Minyak halba ni anda boleh beli di lelong.com.my

Pueraria Mirifica

Pueraria Mirifica

Satu kajian yang dilakukan di Universiti Chulalongkorn di Thailand mendapati bahawa Pueraria mirifica boleh meningkatkan saiz payudara sehingga 80 peratus. Ia mengandungi fitoestrogen seperti deoxymiroestrol, miroestrol dan genistein. Fitoestrogen diketahui menyumbang kepada mengimbangi paras hormon dalam tubuh wanita, yang akhirnya membawa kepada perkembangan yang sihat badan dan juga dada (payudara).

Kini, sudah terdapat pelbagai produk kesihatan yang berasaskan Pueraria Mirifica. Antaranya dalam bentuk krim, gel, sabun, kapsul dan tablet. Dos oral yang dicadangkan adalah sebanyak 250 mg dua kali sehari. Untuk produk dalam bentuk krim pula, anda hanya perlu sapukan krim tersebut pada payudara anda dengan urutan perlahan, dan dibiarkan selama 2-3 minit sehingga diserap sepenuhnya. Seperti teknik tradisional yang lain, rawatan ini juga memakan masa sehingga 2 bulan untuk menampakan hasil.

Memandangkan¬†Pueraria Mirifica sukar di dapati di Malaysia dalam bentuk mentah atau kapsul, sebuah syarikat Kesihatan tempatan telah mengambil inisiatif untuk mengkomersilkan¬†Pueraria Mirifica. Anda boleh mencuba produk “LADYSECRETZ BUST UP” yang semestinya menggunakan¬†Pueraria Mirifica sebagai bahan utama produk tersebut.

LADYSECRETZ BUST UP[/sociallocker]

Kesimpulan

Untuk menjamin kesejahteraan rumah tangga dan sentiasa disayangi suami, kaum hawa haruslah mengambil langkah berani untuk memastikan diri kelihatan cantik dan sentiasa menawan di mata suami tersayang. ūüôā

Rujukan : http://www.webmd.com

Kongsikan pendapat anda.

error: Content is protected !!