Hantar ArtikelJom Sertai Kami Sebagai Penulis ||Daftar||

Karipap Pusing Sedap!! Step Bergambar Disediakan.

Assalammualaikum pembaca-pembaca cun.my tersayang.. 😀

Tengah ‘jalan-jalan’ kat FB tadi, tertiba plak mata ni terliur dengan karipap pusing ni. nampak sedap je (memang sedap la citer dia).. Ape lagi? jom ar kita try resepi karipap pusing hasil perkongsian Kak Mas Cotek ni..

Step 1 – Cara Buat Doh

Menurut Kak Mas Cotek, Doh ni ada 2 tahap, 1 tahap menggunakan Minyak dan 1 lafi guna Margerine.

i – Doh Minyak

2

  • 1/4 cawan minyak dipanaskan
  • 2 ½ cawan tepung
  • secubit garam
  • Air secukupnya
  • Tuang minyak dalam tepung dan lepas tu uli hingga sebati. Masukan air bila perlu je (agak-agak la, kalau banyak sangat nanti melekit. Tak cantik nak buat doh)
  • Kalau Doh tu dah tak lekat kat tangan, kira ok la tu.

ii – Doh Margerine

3

  • 1 ½ cawan tepung
  • 2 sudu makan shortening
  • 1/2 cawan margerin/atau lebih
  • sebatikan hingga jd doh

Doh dah siap.

4 5

Step 2 – Cara gabungkan doh

Ok, lepastu, leperkan sedikit doh minyak, dan kemudian masukan doh margerine dalam tu.

6

Kepal-kepalkan Doh tersebut.

7

Taraaa…!!! dah siap doh

8

Step 3 – Gulung

karipap-pusing

Sapu dengan sedikit air, lepas tu gulung dan kemudian canai kan seperti gambar di atas.

Step 4 – Potong dan canai

karipap-pusing-2

Lakukan macam step dalam gambar diatas.

Step 5 – Masukkan inti dan kemudian kelim.

Untuk cara masak inti karipap, anda boleh rujuk blog masakan yang power ni Puan Azlita Masam Manis

19

Step 6 – Goreng

22

Selamat mencuba ya..

Kongsikan pendapat anda.

error: Content is protected !!