Hantar ArtikelJom Sertai Kami Sebagai Penulis ||Daftar||

Tidur Yang Baik Untuk Kekal Cergas.

tidur yang baik

Tidur Yang Baik Mampu Mengubati Stress

Ramai yang sedia di tempat tidur seawal jam 10 malam dengan harapan dapat melelapkan mata dan menikmati tidur yang lena paling kurang 7 jam. Sejam berlalu, dua jam berlalu… Oh mata, kenapa engkau masih enggan terlelap, kita mulai resah.

Baring namun tidak dapat melelapkan mata (susah tidur) disebut juga sebagai Isomnia. Jika kita berfikir bahawa ianya baik baik saja, kita salah kerana ia membawa impak negatif kepada kesihatan fizik, emosi, juga secara rohani. Kekurangan tidur adalah suatu faktor utama yang melemahkan sistem kekebalan tubuh kita, akibatnya kita akan jadi mudah terdedah kepada pelbagai penyakit. Orang bijak pandai (yang sekolah tinggi-tinggi belajar tentang hal ni..) mengatakan bahawa manusia memerlukan tujuh hingga lapan jam tidur yang nyenyak (bukan tidur-tidur ayam atau tidur yang terganggu oleh sebarang bentuk bunyian di sekitar..).

Jadi, untuk merasai kesegaran tubuh untuk hari esok, anda haruslah memastikan tidur yang baik iaitu tidur lena dengan tempoh waktu yang cukup. Tidur yang cukup bukan bermaksud tidur secara berlebihan tau.. Setiap malam. 🙂

PERHATIAN!!
Kajian juga membuktikan bahawa “membayar” hutang tidur tidak akan berhasil atau dengan kata lain, tidak setanding

Kongsikan pendapat anda.

error: Content is protected !!